Recepten

Zoete Pompoentaart

Door de vele transportmogelijkheden en hedendaagse productie- en bewaartechnieken kan je vrijwel het ganse jaar door alle groenten naar wens verkrijgen! Toch is het goed om te kiezen voor seizoensgroenten: ze zijn vers, de smaak is top, het is goedkoper én milieuvriendelijker. Pompoen hoort bij de seizoensgroenten van dit moment en heeft tal van voordelen: je kan er eindeloos mee variëren en door zijn vrolijke kleur ziet elk gerecht er heerlijk uit. Heb je pompoen als eens verwerkt in een dessert? Probeer deze zoete pompoentaart maar eens! Een perfect recept om van te genieten op een koude winterdag.

Wat maakt de pompoen zo gezond?

  • Pompoen zit boordevol bèta-caroteen! Dit heeft een gunstig effect op je zicht en immuunsysteem.
  • Rijk aan kalium! Voordelig voor jouw bloeddruk en een goede vochtbalans.
  • Daarnaast bevat pompen veel vezels en weinig calorieën, waardoor het perfect past binnen een voedingspatroon voor iemand die wil afslanken.
  • Zowel het vruchtvlees als de pitjes bevatten een hoge hoeveelheid belangrijke vitamines en mineralen.

Ingrediënten en bereiding

Voor de zanddeegbodem

  • 200g bloem
  • 120g koude boter
  • 30g amandelmeel
  • 80g poedersuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • Een beetje zout
  1. Vet je bakvorm in met olie of boter.
  2. Doe alle ingrediënten (behalve het ei) in een kom en kneed door elkaar. Dit doe je tot je een zanderig deeg krijt. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed tot je een samenhangende deegbal hebt. Laat het deeg 30 tot 60 minuten opstijven in de koelkast.
  3. Bestuif je werkblad en je deegroller met wat bloem. Plaats de bal hierop en rol uit. Als het deeg een beetje uit elkaar valt: leg je deegroller aan de rand van de plak deeg en rol het deeg er omheen. Zo kun je het gemakkelijk weer ‘afrollen’ boven je bakvorm, zonder dat het scheurt. Snijdt de bovenkant van de randen netjes recht af.
  4. Laat de vorm nog een half uur opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor op 170 graden.
  5. Bak de taart nu voor ongeveer 20 minuten af: hiervoor plaats je eerst een vel bakpapier op de taartbodem en vul je de bodem met bijvoorbeeld bakbonen.
  6. Haal de bakbonen er vervolgens uit en verwijder het bakpapier. Bak de taart nu voor minstens 10 minuten af tot hij goud bruin kleurt. Laat hierna volledig afkoelen voor gebruik.

Voor de vulling

  •  500 – 600 g (fles)pompoen
  • 500 ml melk
  • 1 vanilleboon
  • 150 g suiker
  • 2 tl speculaaskruiden (of eventueel kaneel)
  • 3 eieren

 

  1. Terwijl de bodem afbakt kun je met de vulling beginnen: verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snijd die in stukjes.
  2. Zet een pan op het vuur met de melk, de vanille boon (opengesneden en uitgeschraapt), de suiker en de pompoenblokjes. Laat dit voor minstens 20 minuten rustig doorkoken. Als de pompoen mooi zacht is, kun je het met een staafmixer tot een fluweelzacht mengsel pureren. Laat nu afkoelen.
  3. Als het voldoende afgekoeld is, kan je de oven voorverwarmen op 160 graden. Roer nu de drie eieren en 2 theelepels speculaaskruiden door het pompoenmengsel. Giet het mengsel nu op je zanddeegbodem en bak de zoete pompoentaart in ongeveer 45 minuten gaar.
  4. Geniet!!

 

 

 

 

You Might Also Like

Geef een reactie